6 juli 2020
Gelukkig bent u als ondernemer creatief en vindingrijk, met name als de omstandigheden daarom vragen. Velen van u hebben daarom al de optie bekeken om zogenaamde corona-schermen te plaatsen. Want uiteraard wilt u uw bedrijfsactiviteiten corona-proof door laten gaan danwel weer op gang brengen.
Wij hebben voor u geïnventariseerd hoe verzekeraars hier mee om gaan. Daar is echter geen eenduidig antwoord op te geven, er wordt door de verzekeraars verschillend over gedacht. Neem contact met ons op voor het juiste advies inzake uw verzekeraar!
Los van de verzekeraars heeft ook de overheid hier een mening over. Het plaatsen van een corona-scherm tussen bestuurder en bijrijder in een personenauto of bestelwagen lijkt te worden verboden. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, nadat het RDW bekend maakte dat er grote veiligheidsrisico’s kleven aan deze schermen.
Het is wel toegestaan om schermen te plaatsen tussen de voorstoelen en de achterbank, zij het onder strikte voorwaarden.
- de goede werking van veiligheidssystemen zoals veiligheidsgordels en airbags mag niet worden gehinderd;
- er moet een rechterbuitenspiegel zijn gemonteerd (dit is al verplicht voor voertuigen in gebruik genomen na 25 januari 2010);
- er mag geen sprake zijn van nadelige invloed op het zicht, door bijvoorbeeld schittering, vertekend beeld of beslagen ruiten of beslagen afschermingen;
- het moet mogelijk blijven de auto snel te kunnen verlaten. De afscherming mag de doorgang naar buiten niet belemmeren;
- het materiaal van de afscherming mag niet leiden tot lichamelijk letsel bij een aanrijding, bijvoorbeeld door versplintering van het scherm in scherpe delen; polycarbonaat of gelijkwaardig materiaal versplintert niet of zeer moeilijk in scherpe delen. Plexiglas kan breken of scheuren waarbij scherpe randen kunnen ontstaan die mogelijk verwondingen veroorzaken en mag daarom niet als afscherming gebruikt worden;
- de afscherming moet deugdelijk bevestigd zijn en mag niet los op een zitplaats rusten
Uitzondering
Een uitzondering geldt bijvoorbeeld als er twee chauffeurs nodig zijn in het kader van de rij- en rusttijdenwet. Dan mogen er twee personen in de bedrijfswagen plaatsnemen, ondanks dat de anderhalve meterregel niet kan worden gehandhaafd. Dit geldt ook voor noodzakelijke werkzaamheden waarbij minimaal twee man nodig zijn. Denk dan aan werkzaamheden zoals verhuizen of het afleveren van zware goederen. Neem dan wel extra maatregelen om besmetting te voorkomen.
De nieuwe regels moeten nog verder uitgewerkt worden door het ministerie en de RDW, maar gaan naar verwachting half augustus in.